Ten geleide

Wat is ‘stiltemeditatie‘?

‘Stiltemeditatie’ is geen oefening waarin woorden een belangrijke rol spelen. ‘Stiltemeditatie’ heeft als intentie om aandachtig aanwezig te zijn in de aandachtige aanwezigheid van de Ene. Dat is alles waar het in ‘stiltemeditatie’ om gaat. Als hulpmiddel om deze intentie van aandachtigheid te blijven, kun je een zogenaamde ‘gebedswoord’ gebruiken: een woord of een korte zin vanuit de christelijk traditie.

Naar dit ‘gebedswoord’ keer je steeds in de ‘stiltemeditatie’ terug. Niet om erover na te denken, maar om erbij te verblijven. Telkens als je merkt dat je met iets anders bezig bent dan ‘in het hier en nu aanwezig zijn bij de tegenwoordigheid van de Ene’ laat je dit woord weer zachtjes van binnen ‘klinken’ als de uitdrukking van je intentie.

Voor de helderheid: het is uiteraard ook goed om met woorden te bidden, de bijbel is vol met zulke gebeden.‘Stiltemeditatie’ is gewoon een andere vorm, die gekenmerkt wordt door stilte, aandachtigheid en de intentie om aandachtig aanwezig te zijn in Gods tegenwoordigheid. ‘Stiltemeditatie’ bekrachtigt andere vormen van gebed.

Bron: Bovenstaande tekst is een vrije bewerking van een Blog van Jos Douma.

Hoe doe je een ‘Stiltemeditatie’?

Ga zitten. Zit stil en rechtop. Sluit zachtjes de ogen.
Zit ontspannen en alert en begin inwendig het aangegeven ‘gebedswoord’ te zeggen. Luister ernaar terwijl je het zegt, vriendelijk maar aanhoudend. Bedenk niets of verbeeld je niets, zelfs niet in godsdienstig opzicht. Wanneer gedachten en beelden bij je opkomen, dan leiden ze je af van de meditatie. Keer daarom steeds 􏰌op een vriendelijke manier terug naar het aangegeven ‘gebedswoord’.

Zo kan het ook!

Een eenvoudige blik naar binnen, gericht op de aanwezigheid van God, kan voor jou wellicht beter geschikt zijn dan het ‘gebedswoord’. In dat geval stel je je open voor Gods aanwezigheid en werkzaamheid in je, door naar binnen te keren alsof je daar God aanziet. Wanneer gedachten en beelden bij je opkomen, dan leiden ze je af van de meditatie. Keer daarom steeds 􏰌op een vriendelijke manier terug naar de eenvoudige blik naar binnen.

En Zo kan het ook!

Links naar ‘Stiltemeditaties’

Stiltemeditatie 1

Stiltemeditatie 2

Stiltemeditatie 3

Stiltemeditatie 4

Stiltemeditatie 5

Stiltemeditatie 6

Stiltemeditatie 7

Stiltemeditatie 8

Stiltemeditatie 9

Stiltemeditatie 10

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s