Verstillen met Muziek-8

Photo by Luca Upper on Unsplash

Meister Eckhart, een belangrijk laat-middeleeuws theoloog en filosoof, prijst dingen waar de menselijke geest meestal van wegloopt. Hij zag onthechting als de essentiële dynamiek van onze weg met God. Maar geen oppervlakkige onthechting, zoals het opgeven van snoep of gin-tonic voor de vastentijd. Hij lijkt meer op Benedictus die zegt: ‘Het leven van de monnik is een voortdurend vasten’. Op dit punt zeggen de meesten: ‘godzijdank ben ik geen monnik’ en de meeste monniken zeggen: ‘laten we eens kijken hoe we dat kunnen interpreteren’.

Eckhart gebruikt de woordenschat van de vastentijd voor elke dag – en voor de dagelijkse meditatie: woestijn, leegte, armoede, naaktheid van geest. Deze termen verwijzen niet naar externe praktijken, maar naar hoe we leren niet afhankelijk te zijn van externe dingen voor ons gevoel van wie we zijn en geroepen te zijn. Eén van die externe dingen is de mening van mensen over ons.

Bron: Laurence Freeman, Vastenreflecties 2021

Naar muziek luisteren is een beproefde manier om te onthechten en te verstillen. Je luistert naar de klanken, geeft deze al je aandacht, je vraagt je niet af of je ze mooi of lelijk zijn: je luistert.

…..je luistert.

Antifoon Psalm 31:2a,4a – gelezen door Martien

Klik hier voor de antifoon op een kaart.

Indien je wil kun je hieronder bij ‘Geef een reactie’ met anderen delen wat deze Verstilling-met-Muziek jou bracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s