Lectio Divina – een manier van lezen.

In de Lectio Divina wordt aandacht gevraagd voor een vorm van omgang met de bijbel (of een andere tekst) waarin dit spirituele moment heel belangrijk is. Letterlijk betekent Lectio Divina: goddelijke lezing. De Lectio Divina speelt een belangrijke rol in de monastieke traditie. In die traditie vormt het een van de belangrijkste middelen voor het zoeken naar God. Want daar gaat het in de Lectio Divina om: om het zoeken naar God, om het zich richten op een ontmoeting van Aangezicht tot aangezicht.

Doe deze woorden niet vergeefs ontwaken,
zij kunnen zich hun naaktheid niet vergeven;
en laat uw blik hun innigste niet raken
tenzij gij door de liefde zijt gedreven.

Lees dit dan als een langverwachte brief,
en wees gerust, en vrees niet de gedachte
dat u door deze woorden werd gekust:
ik heb je zo lief.

Leo Vroman

De tekst wordt benaderd als ‘een langverwachte brief’. Een brief, niet van de kantonrechter (ofzo), maar van een afzender die zich kwetsbaar opstelt (‘naaktheid’), en zich pas prijsgeeft als er liefde (‘vertrouwen & verlangen’) in het spel is. Er wordt dus vooral ‘met het hart’ gelezen, óók als dat ‘met pijn in het hart’ gepaard gaat. Het gaat om de ontmoeting en de ontmoetingsplek zou je kunnen situeren ergens tussen de tekst en je eigen levensgevoel in. Onderstaand citaat van Amos Oz laat zien waar het in de Lectio Divina om gaat.

Het is zeer de moeite waard om niet te zoeken in het gebied tussen het geschrevene en de schrijver, maar in het gebied tussen het geschrevene en de lezer.

Amos Oz

Lees meer over Lectio Divina in de DOWNLOAD.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s