Verstillen met Muziek-7

Verstilling. Wat een pracht van een woord. Wie het uitspreekt, last als vanzelf een pauze in, niet omdat het als begrip een soort versterking zou nodig hebben, maar gewoon door de lieve, toch dwingende kracht ervan. Wie het hoort of leest, moet haast wel even stilstaan bij de merkwaardige soort van plechtigheid ervan: niet pompeus, niet oubollig of over-dressed, maar spontaan verwijzend naar een stuk of wat momenten waarop je even geen woorden nodig had of wilde. Of waarop een desnoods louter inwendige drukte even tot bedaren moest worden gebracht. Verstilling voelt aan zoals wellicht onthaasting deed voor het, modewoord geworden, zijn betekenis verloor.
Misschien is het wel de mate waarin verstilling niet gewoon stilte is, die het ‘m doet. Misschien is het het proces, de figuurlijke activiteit die erachter schuilgaat, de heimelijke dynamiek ervan. Niet zomaar een plots opgekomen toestand van verstilling, niet iets dat je overkomt of dat louter ‘gebeurt’, maar een toestand van stille ontvankelijkheid die je zopas, in een soort van moeilijke moeiteloosheid, hebt verworven.
Met dat laatste komen we als vanzelf bij de muziek terecht. Ze heeft namelijk alles met die moeilijke moeiteloosheid en dat verwerven te maken.’

Bron: Muziek en verstilling,  Rudy Tambuyser
  • Beluister de aangegeven muziek. Je hebt er een (gratis) Spotifyaccount voor nodig.
  • Verblijf naar keuze 5, 10 of 15 minuten in de stilte.
  • Indien je dat wil beluister je ter afsluiting een antifoon uit de Psalmen.
    • Een antifoon of beurtzang is een vers dat gezongen of gelezen wordt als inleiding op en ter afsluiting van een psalm tijdens de mis en het getijdengebed.
Antifoon Psalm 23:3b – gelezen door Martien

Klik hier voor de antifoon op een kaart.

Indien je wil kun je hieronder bij ‘Geef een reactie’ met anderen delen wat deze Verstilling-met-Muziek jou bracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s