
Inleiding
Gaat het bij de Lectio Divina om het innerlijk horen van een (bijbel)tekst, bij de Ignatiaanse Meditatie wordt een beroep gedaan op de verbeeldingskracht, op het innerlijk zien. De Ignatiaanse Meditatie is een vorm van ‘geleide’ beeldmeditatie.
Bijbelverhalen kunnen verrassend actueel en relevant zijn. Het vraagt echter een bepaald soort ‘luisterend oor’ om jouw pelgrimerende ziel die op weg is naar God erin te horen: in de tekst, of in de beelden en associaties die het bij je oproept. Ook vraagt het de vrijmoedigheid om de tekst an-sich te horen, los van zijn ontstaansgeschiedenis. En vooral ook los van de intentie van de tekstschrijver. Je hoort de tekst zoals deze nu, op dit moment, tot je spreekt.
Literatuurwetenschapper Allegra Goodman schrijft daarover:
‘Iedere keer dat je een boek leest (of een gedicht of een verhaal, MvB), vouw je iets van je herinneringen en verlangens van dat moment tussen de pagina’s. Bij het herlezen vind je sommige daarvan terug. Voor bijbelse verhalen geldt dat ook, ze nodigen uit tot projectie, je legt je eigen verwachtingen en zorgen erin. De verhalen lossen ze niet voor je op, maar geven je wel houvast voor reflectie. Dat betekent ook dat de verhalen van gedaante kunnen veranderen, op geleide van wat er in je eigen leven verandert. Per lezing kunnen thema’s verschijnen die er tevoren niet leken te zijn.’
Literatuurwetenschapper Allegra Goodman zou zomaar Ignatiaans geschoold genoemd kunnen worden. Of ze dat is dat weet ik eigenlijk helemaal niet.
De verbeelding speelt dan ook altijd een grote rol in de christelijke meditatie. In de DOWNLOAD kun je daar verder over lezen.
Hier vind je het audioboek ‘Leven met Ignatius‘ in elf delen over de ignatiaanse spiritualiteit geschreven door Nikolaas Sintobin sj.
Totale luistertijd: 1 uur en 20 minuten.
