Verstillen met Muziek-12

Meditatief Ruim Kwartiertje met Kiev Chamber Choir

Deze ‘Verstillen-met-Muziek’ is samengesteld tijdens de oorlog in Oekraïne.

Terecht – heel blij mee – er wordt veel gebeden voor de situatie in Oekraïne. Kan niet vaak en intens genoeg gebeuren, lijkt me. De gebeden bestaan uit veel woorden, veel opsommingen van al het leed en alle noden – terwijl soms een ‘Heer, ontferm u onzer’ bij mij meer uit het hart komt.
Mijn bidden is de laatste jaren meer woordeloos en in en vanuit de stilte geworden. Ik probeer me in de stilte open te stellen en ontvankelijk te zijn voor de aanwezigheid en werking van de Allerhoogste – en dat valt me niet altijd mee, eerlijk gezegd – maar ik doe het ermee.

In één van de voorbedediensten voor Oekraïne die ik bijwoonde werd het ‘Kyrie Eleison’ in het Oekraïens gezongen door het Kiev Chamber Choir – onverstaanbaar voor mij natuurlijk, maar de klánken krasten op mijn ziel en maakten het tot een gebed waar ik mij mee kon verbinden.

Thuisgekomen raadpleegde ik Spotify voor meer van dit moois. Ik stelde er een ‘Meditatief Ruim Kwartiertje’ (22 minuten) mee samen. Je vindt hem hieronder. Drie gezongen Oekraïense gebeden – aangevuld met twee maal de briljante compositie 4’33” van John Cage (bestaande uit twee maal 4 min en 33 seconden stilte) en afgesloten met een piano/cello muziekstuk met de betekenisvolle titel ‘Darkness Dawns’ (Duisternis Breekt Aan).

Ik nodig je uit dit Meditatief Ruim Kwartiertje met alerte aandacht te beluisteren – als een gebed om ontferming en vrede, niet met verstaanbare en begrijpelijke woorden, maar met tonen die het verlangen naar ontferming en vrede verklanken.
De twee maal 4’33” stilte zijn een onderdeel van het geheel, deze beluister je ook. Om ‘bij de les’ te blijven kun je, als een anker van je aandacht, een eenvoudig woord (bv. vrede of ontferming) op het ritme van je ademhaling in je innerlijk te zeggen.

Klik hier of op de afbeelding voor het Meditatief Ruim Kwartiertje met Kiev Chamber Choir.

Klik hier voor een verkorte versie: Meditatief Klein Kwartiertje met Kiev Chamber Choir. (14 min)

Lexicon:
Kyrie Eleison = Heer ontferm U
Stychera = Een sticheron (meervoud: stichera) is een hymne van een bepaald genre dat gezongen moet worden tijdens de ochtend- en avonddienst van de Oosters-Orthodoxe Kerk die de Byzantijnse ritus volgen.
Litany = Liturgisch beurtgebed, gesproken of gezongen bestaande uit een reeks aanroepingen van God of het heilige, die telkens gevolgd worden door een antwoord van de kerkelijke gemeente.
4’33” = Geen grapje maar een ‘bloedserieuze compositie’ van John Cage. Lees hier wat meer info.