Epifanie – niet alleen op 6 januari.

Op Wikipedia tref ik een (literaire) omschrijving van ‘Epifanie’ aan. Het is een omschrijving om op te kauwen:

‘Een zich aan de ratio onttrekkende, plotselinge, kortdurende, diep inwerkende ervaring waarin een zintuiglijk waarneembaar element in de gewone, alledaagse werkelijkheid een niet binnen een gangbaar kader te plaatsen reactie oproept bij wie het ondergaat.’

https://nl.wikipedia.org/wiki/Epifanie_(literatuur)

Kortom: het gaat om een ‘plotselinge, verwarrende openbaring’. Ondanks het gegeven dat deze term nog altijd een religieuze lading heeft, is deze seculiere betekenis inmiddels dominant geworden – aldus Wikipedia…..

Een kip-en-ei discussie over de oorsprong en reikwijdte van de term ‘Epifanie’ lijkt me niet zo zinvol. Zinvoller lijkt me de suggestie dat ‘Epifanie’ zich niet zou beperken tot ‘Driekoningen’: de christelijke feestdag die elk jaar op 6 januari (of op de eerste zondag na 1 januari)) wordt gevierd en waarop men de Bijbelse gebeurtenis (Matt. 2:1-18) herdenkt van de wijzen uit het oosten die een opgaande ster zagen en daarop de koning der Joden gingen zoeken.

Plotselinge, verwarrende openbaringen – misschien kun je beter spreken van plotselinge, verwarrende gewaarwordingen – kunnen elk mens zomaar overkomen; ze lijken een kenmerk van leven te zijn. Daarom: wat mij betreft kan het élke dag zomaar ‘Epifanie’ zijn – ik wil er ontvankelijk voor zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s