Ten tijde van ‘duizend bommen en granaten’.[1]

[1] Krachtterm van kapitein Haddock uit de populaire stripverhalen van Kuifje.

Allerlei stemmen vragen onze aandacht. De ene zegt: ‘Laat zien dat je een goed mens bent.’ De andere zegt: ‘Eigenlijk moest je je schamen.’ Een derde zegt: ‘In wezen geeft niemand om je.’ Weer een andere stem zegt: ‘Je moet succesvol, sterk en beroemd worden.’ 

Maar tussen al die luidruchtige stemmen is er ook eentje te horen die zachtjes iets zegt of vraagt. Díe stem is voor ons de belangrijkste. Het kost echter inspanning om díe stem te horen. Daarvoor is afzondering nodig, stilte, bereidheid om te luisteren. 

Dat is óók bidden, luisteren naar de stem die je zachtjes iets zegt of vraagt.

Henri Nouwen, Uit: Brood voor onderweg, 13 januari (bewerkt door Martien)

‘De boodschap van de stilte is dat de Eeuwige Ongeziene jou liefheeft, dat Hij bij je is, in je leeft, in je woont, je roept, je verlost en je een begrip en een licht geeft die niet te vergelijken zijn met wat je in boeken hebt gevonden of in preken hebt gehoord.’

Thomas Merton
Klik hier of op de afbeelding voor het afspelen van een verstillende meditatieve versie van ‘Ach, Bleib mit Deiner Gnade’.

Klik hier voor Verstillen-met-muziek-13 met bovenstaand muziekstuk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s