Zeven Stilteoefeningen

‘Een van de eerste dingen die we ontdekken wanneer we gaan mediteren is dat we propvol verstrooiingen zitten en dat het niet gemakkelijk is om het oppervlakkige niveau, waar we allerlei plannen en analyses maken, te verlaten om naar de diepte te gaan. Het is nederigmakend, om niet te zeggen beschamend, te ontdekken dat we na al onze opleidingen en met al onze knappe scores op zoveel terreinen, niet langer dan enkele ogenblikken stil kunnen zitten en dat onze geest langs de belachelijkste zijpaden afdwaalt. Onze geest fladdert weg en schept de gekste fantasieën, met gedachten die op elk niveau van onze geest rondzweven. We kunnen niet stil zijn.’

John Main, The Way of Unknowing

De stilte beoefenen.

Bovenstaand citaat van John Main suggereert dat we niet stil kúnnen zijn. Ik denk dat dat klopt, maar het klopt niet dat het beoefenen van de stilte, ook al gaat dat zeer gebrekkig, onbegonnen werk is. Ik denk dat John Main dat zal beamen……en eraan zou toevoegen: ‘Just keep practising’ ofwel: ‘Gewoon blijven oefenen’.

Zeven Stilteoefeningen

In de subpagina’s bij het site-onderdeel tref je Zeven Stilteoefeningen aan – eentje voor elke dag van de week. Een korte tekst, een afbeelding om naar te kijken en een Spotify-speellijst (15 à 20 minuten) die ca. 10 minuten live-opgenomen stilte bevat.
Het geheel kun je naar believen afsluiten met het beluisteren van het door mij in gesproken audiofragment.

Je vindt de eerste van de Zeven Stilteoefeningen hier en de andere zes via het menu boven aan het scherm.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s