Mediteren kun je leren – vanaf 4 oktober a.s.

De werkgroep Verdieping van de wijkgemeente ‘t Spectrum te Waddinxveen biedt vanaf oktober 2021 weer Meditatiebijeenkomsten & ‘Meditatieproeverij’ aan met als thema: 

‘Verstilling zoeken    –    ont(-)moeting vinden’

Voor meer info: martienonline.org

‘Verstillen & Ont(-)moeten’ is nog nooit zo lastig geweest, lijkt het wel…. Immers: de ‘coronatijd’ confronteert met wat wel genoemd wordt een ‘spiritueel tekort‘[1], een ‘spirituele schraalheid‘[2] of een ‘zielsarmoede‘[3]. Ze wordt breed geconstateerd in kerken, onder christenen, maar ook daarbuiten. Het lijkt wel of ‘corona’ ons bestaan ontwortelt en het valt ons moeilijk te her-wortelen.

Photo by Evergreens and Dandelions on Unsplash

De vraag ‘Her-wortelen? Ja! Maar-hoe?’ domineert aan talkshow-tafels, maar ook kerken en individuele gelovigen vragen zich af hoe en waar water te vinden dat dorst lest. Het lijkt wel dat hierbij vooral veel verwacht wordt van rationalistische of activistische uitdrukkingsvormen van het christelijk geloof. Maar, om met Tomáš Halík te spreken: ‘Gods bedoeling is niet onze dorst naar zekerheid en veiligheid te lessen, maar ons te leren leven met het mysterie’[4].

Ik heb voor mezelf hierin een begaanbaar pad gevonden in de contemplatieve traditie – wat betekent dat ik vooral veel aandacht besteed aan stilte, gebed & contemplatie en Lectio Divina: eeuwenoude contemplatieve (bijbel)leespraktijk. Vormen van christelijke meditatie zijn daarbij een hulmiddel en ik heb gemerkt: 

mediteren kun je leren.

Lees hier verder.
Of:
Meld je hier aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s